Remeselné a domáce  pivovary, čo sú stupne a percentá

Remeselné a domáce pivovary, čo sú stupne a percentá

Remeselné a domáce pivovary

Remeselné a domáce  pivovary zažívajú v dnešnej dobe zlaté časy. Ľudia radi ochutnávajú zo širokej ponuky pív a navnadí im ani výšia cena. Čo je super.

Čo sú vlastne tie stupne a percentá?

Je to desiatka alebo dvanástka, koľko alkoholu obsahuje? Túto otázku najčastejšie počujem v pivárni. Obzvlášť v tejto dobe, keď sa do popredia dostávajú remeselné a domáce  pivovary, ktoré ponúkajú širokú paletu pív. Ale kde je vlastne pravda? Prečo je to také zamotané? 

Je to desiatka alebo dvanástka, koľko alkoholu obsahuje? Túto otázku najčastejšie počujem v pivárni. Obzvlášť v tejto dobe, keď sa do popredia dostávajú remeselné a domáce  pivovary, ktoré ponúkajú širokú paletu pív. Ale kde je vlastne pravda? Prečo je to také zamotané?

Ako vzniká vo všeobecnosti alkohol už určite viete,  vzniká kvasením cukrov. Pri výrobe piva to nebude inak. Predtým, ako pivo začne kvasiť sa nazýva mladina. Je to základný medziprodukt pri výrobe piva pred skvasením. Mladina obsahuje cukor, takzvaný extrakt.

Obsah extraktu v pôvodnej mladine sa vyjadruje stupňami ° Plato, ale stretnete sa aj s označením % percenta. Extrakt v pôvodnej mladine je množstvo rozpustených cukrov v mladine pred kvasením.  V praxi sa stretneme s tým, že stupňovitosť sa uvádza v 12°P alebo 12 % EPM. Samozrejme 12° pivo má vo väčšine prípadov viac alkoholu ako 10°, ale nemusí to byť vždy tak. Koľko alkoholu vznikne nezávisí iba od obsahu extraktu v pôvodnej mladine, vstupujú tam aj ďalšie faktory ako napr.  rmutovanie, typ kvasiniek a typ sladu atď. Stupňovitosť a percentuálny obsah alkoholu je popísaný v Ballingovej rovnici, ale nemusí to platiť na 100%.

12% pivo obsahuje 5% alkoholu, 10% pivo 4,5 % alkoholu. Ale nemusí to byť vždy tak.

Takže záverečné zhrnutie

Aby som to uzavrel, stupne °P alebo % EPM neriešia obsah alkoholu, ale obsah extraktu v pôvodnej mladine. Obsah alkoholu sa označuje % alc. Tento údaj je pre nás dôležitý, ak zisťujeme aké silné pivko práve popíjame. Každopádne, keď nám pivo chutí, obsah alkoholu nezohráva veľkú rolu.

Tak nazdravie.

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.