Ako správne čapovať pivo?

Ako správne čapovať pivo?

V minulých dieloch sme si predstavili najrozličnejšie druhy piva a teraz je vhodný čas ukázať si, akým spôsobom sa má správne pivo načapovať, aby vynikli všetky jeho vlastnosti a nestratilo správnu chuť.

Poznáme dve najzákladnejšie spôsoby, ako dostať pivo do pohára – z tanku (čapovanie) a z fľaše (nalievanie). Sú to zdanlivo jednoduché spôsoby, za ktorými sa však skrýva niekoľko pravidiel, aby sme si pivo vychutnali čo najlepšie.

Čistý pohár je základ úspechu.

Na úvod však musím zdôrazniť, že nech je spôsob čapovania akýkoľvek, vždy musíme mať pohár čistý a to umytý a prepláchnutý pod studenou vodou bez použitia saponátov a iných čistiacich prostriedkov, aby nám tieto nekazili chuť. Prepláchnutie pohára studenou vodou zároveň pohár ochladí a pivo sa tak udrží studené dlhší čas. Pohár samozrejme po opláchnutí neutierame, ale rovno do neho dávame pivo. Svoju úlohu tu zohráva aj správny výber pohára, ovplyvní to výslednú chuť piva.

Čapovanie piva

Tak teda: pri čapovaní piva z „pípy“ je dôležité čapovať do skla pod uhlom 45°, aby pivo toľko nepenilo a prúdom piva zrážame nadmerné množstvo peny dole. Zároveň sa tak pivo príliš nenasycuje kyslíkom, čo sa nakoniec prejaví hutnejšou penou. Pri samom závere čapovania pohár vyrovnávame a dočapujeme zvyšok tak, aby sedel po rysku. Po celý priebeh čapovania sa snažíme pivo načapovať rýchlo a naraz, bez prestávky. V opačnom prípade tým môžeme totiž ubrať na výslednej kvalite piva.

V opačnom prípade tým môžeme totiž ubrať na výslednej kvalite piva. S penou na vrchole môžeme ale aj nemusíme ďalej manipulovať – niektorí si zvyšnú penu na vrchole pohára zotierajú stierkou, iní uprednostňujú čiapočku peny. Všímame si aj reakcie piva na pohár – ak pivo vypúšťa množstvo bubliniek po stenách pohára, indikuje to zle umytý pohár a nesprávny spôsob čapovania.

Fľaškové pivo

flasove pivoAk sme doma a chceme si vychutnať fľaškové pivo, spôsob jeho nalievania do pohára sa líši len v detailoch. Aj v tomto prípade pohár prepláchneme studenou vodou (a neutierame). Na dno pohára najprv nalejeme malú časť, ktorá zapení a následne pohár nakloníme do 45° uhla a pokračujeme v nalievaní po skle. V závere pohár vyrovnáme a dolejeme zvyšok. Pivo následne pijeme takou rýchlosťou, aby sa nám vplyvom prostredia a častými dotykmi rúk neotepľovalo na nežiaducu teplotu a nestrácalo tak na chuti. Ideálne je ho vypiť do hodiny.

Štyri hlavné druhy čapovania piva

Málo známou skutočnosťou je to, že rozoznávame štyri hlavné druhy čapovania piva.

Čapovanie na hladinku

Je najbežnejším  spôsobom, ktorý pozorujeme v drvivej väčšine slovenských a európskych baroch, krčmách a pivárňach. Jeho spôsob sme si predstavili vyššie.

Šnyt („Schnitt“)

Je dnes už takmer vyhynutým spôsobom, ktorý neprežil obdobie socializmu. Používal sa pri čapovaní piva z čerstvo narazeného sudu, aby si takto výčapníci overili kvalitu piva. U štamgastov bol obľúbený svojou diverzitou – u tohto spôsobu čapovania totiž nie je stanovená miera piva a peny a je to na uvážení každého výčapníka. Za socializmu tento zaujímavý spôsob výčapu vymizol.

Mlieko na ex

Je veľmi svojráznym a netypickým spôsobom čapovania piva, ktorý sa u nás skoro nevidí. Jeho pôvab spočíva v tom, že výčapník načapuje do pohára skoro čistú penu. Toto „mlieko“ si obľúbili hlavne ženy pre svoju jemnejšiu konzistenciu a mierne sladkú chuť. Pije sa ihneď po načapovaní, kedy má najlepšiu chuť a často si ho pivári dávajú po troch až piatich pivách na osvieženie.

Čochtan

Je veľmi známym v anglických krajinách a určite ste si ho všimli aj v britských filmoch či seriáloch. Ide v podstate o pivo bez peny, ktoré je načapované v klasickom pohári. Pivo má množstvo bubliniek, je načapované rýchlo na jeden záťah a väčšinou nie je ani chladené. Hlavnou nevýhodou tohto piva je, že bez peny rýchlo stráca na kvalite a začína zvetrávať. Preto sa musí byť dostatočne rýchlo. Pozor: netreba sa ho však báť, nie je to žiadne podradné zvetrané pivo, ktoré barman zabudol niekde pri pípe a potom si na neho spomenul a dal vám ho na stôl. 😉 Je to pivo znalcov, ktorí vedia, ako ho piť.

 

Na zdravie!

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.